Eerste stappen op Fygr
Categorisering
Hoe werkt transactiecategorisatie?

Het categoriseren van je transacties is een essentiële stap bij het opzetten van je cashflowbewakingssysteem.

Support Fygr avatar
Geschreven door Support Fygr
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Eenmaal :

De volgende stap in het opzetten van je account is het categoriseren van je transacties en ze toewijzen aan de verschillende categorieën en subcategorieën die je hebt aangemaakt.

Met Fygr is het categoriseren van je banktransacties een eenvoudige, vloeiende en gepersonaliseerde ervaring die slechts enkele minuten in beslag neemt.

Om uw transacties te categoriseren, gaat u naar het tabblad "Transacties" in Fygr :

De beste manier om uw banktransacties snel te categoriseren is door regels te maken om het categorisatieproces te systematiseren. Er zijn 3 manieren om categorisatieregels te maken:

• Regels maken op basis van trefwoorden

• Gebruik de zoekbalk om alle verrichtingen met een bepaald trefwoord te groeperen:

• Categoriseer een transactie onder de gefilterde transacties:

• Zodra je een eerste transactie hebt gecategoriseerd, verschijnt er een venster waarin je wordt gevraagd een regel te maken om alle transacties met de opgegeven term binnen de categorie/subcategorie te categoriseren:

• Klik op "Toevoegen" om automatisch een regel aan te maken. Je kunt al je regels bekijken door op "Bekijk mijn regels" te klikken:

In dit tabblad kun je eenvoudig nieuwe regels maken, verwijderen en prioriteiten wijzigen.

En je kunt ook andere criteria voor je regels instellen (datums, bedragen, bankrekeningen, enz.). Klik hiervoor op de knop "►" rechts van het prioriteitnummer.

• Regels maken met behulp van suggesties

In de regeltabel vind je een knop "Zie suggesties".

Deze suggesties worden aangeboden door Fygr om de meest voorkomende relevante trefwoorden te markeren, om deze categorisatiefase te vergemakkelijken.

Hier heeft Fygr 10 transacties geïdentificeerd met de gemeenschappelijke trefwoorden "BTW" en "Factuur" en stelt voor dat je een categorie selecteert om ze samen te categoriseren.

Je kunt dan :

• De suggestie accepteren door de categorie van je keuze te selecteren en op het vinkje te klikken ;

• De suggestie afwijzen door direct op het prullenbakpictogram te klikken.

• Om te zien om welke transacties het gaat, klik je gewoon op het oogpictogram:

• Regels maken met behulp van ondersteunde categorisatie

• Selecteer voor een bepaalde transactie de categorie en subcategorie van je keuze:

• Fygr zal automatisch andere transacties met sterk gelijkende namen en bedragen matchen en je voorstellen om ze samen in een regel te categoriseren:

Afbeelding ter illustratie van een voorgestelde categorisatie op Fygr.

Je kunt de regel accepteren door op de groene knop "Toevoegen" te klikken of de regel afwijzen door op de blauwe knop te klikken.

Regels prioriteit

Als sommige transacties niet goed lijken te zijn gecategoriseerd, controleer dan de prioriteiten tussen de verschillende regels. Het getal links van elke regel komt overeen met zijn prioriteitspositie. Bijvoorbeeld, regel nummer 5 in je tabel zal door Fygr voorrang krijgen bij het categoriseren van de betreffende transacties boven regel nummer 8 (in het geval dat beide regels van toepassing zijn op dezelfde transactie).

Voorbeeld

• Ik wil alle transacties met het trefwoord "Salaris" categoriseren in de categorie Salarissen > Werknemers, met uitzondering van transacties met zowel het trefwoord "Salaris" als het trefwoord "Baptiste", die moeten worden gecategoriseerd in de categorie Salarissen > Tussentij

• Als de regel [Salaris ⇒ "Salarissen > Werknemers"] boven de regel [Salaris & Baptiste ⇒ "Salarissen > Tussentijds"] staat, dan worden alle transacties met het trefwoord "Salaris" ingedeeld in de categorie "Salarissen > Werknemers", inclusief transacties die ook het trefwoord "Baptiste" bevatten.

Om transacties correct in de gewenste categorieën te categoriseren, moet de regel [Salaris & Baptiste ⇒ "Salarissen > Tussentijds"] prioriteit krijgen:

Afbeelding met een voorbeeld van regelprioriteit

Hoe verander ik prioriteiten?

Houd gewoon de meest linkse knop op elke regel ingedrukt (in de vorm van een +) en sleep de regel naar het prioriteitsniveau van je keuze.

In de onderstaande video laten we je zien hoe je transacties kunt categoriseren 👇